Takmer každá prevádzka podľa prieskumu pociťuje vplyv nárastu cien. Vyše
50 % oslovených prevádzok priznalo, že ich najviac ovplyvňujú zvýšené
ceny vstupných komodít a surovín. Až tretina reštaurácií musela zvýšiť
ceny o viac ako 10 %.
Mnohí významní hráči gastrosektora tiež upozorňovali na problém dnešnej
doby, a to je nájsť a udržať si kvalitného zamestnanca. Až deväť z
desiatich reštaurácií pociťuje problém s nedostatkom kvalifikovaného
personálu.
Z prieskumu tiež vyplynulo, že priemerné "menučko" na Slovensku v
súčasnosti stojí od päť do sedem eur a 60 % reštaurácií ho stále dokáže
ponúknuť do siedmich eur.
Reštaurácie v prieskume uviedli, že podiel na tržbách pri elektronických
stravných lístkoch neustále rastie. Kriticky sa reštaurácie vyjadrili
aj k téme finančného príspevku, ktorý bol zavedený ešte v roku 2021.
Viac ako tretina opýtaných v gastrosektore sa domnieva, že zákazníci
mohli príspevok využiť na iný účel, čo znamenalo odlev zákazníkov a
pokles tržieb.
"Oslovených prevádzok sme sa spýtali, ako hodnotia aktuálnu náladu v
gastrobiznise z pohľadu tržieb, návštevnosti, ale aj zamestnanosti.
Výsledný Gastroindex nám vyšiel na horšiu trojku (3,45), čo v školskom
slovníku znamená dostatočný," dodala hovorkyňa iniciatívy Karmen Procházková.